Ny bydel vil skabe mere natur og fællesskab: Lokale ladt i stikken
Den nye bydel Eriksborg skal sikre harmoni mellem mennesker og natur, men er ”det gode liv” kun for nogle? Opførslen af området kræver en forlængelse af Eriksborg Allé, hvilket vækker stor utilfredshed blandt lokale.
Bekymrede beboere
Naturen er i fokus i Eriksborg, da den giver mening og lykke for mennesker ifølge Silkeborg Kommunes plan for bydelen. En af tiltagene lyder på at naturen skal være indenfor 500 meter for beboerne i den nye bydel, og det skal dermed være nemmere at leve tæt med naturen. I masterplanen for udvikling af Danmarks Outdoor Hovedstad fremgår det at naturen skal bruges aktivt, men respektfuldt, ”fordi vi ønsker give vores børn og børnebørn samme mulighed for at leve det gode outdoorliv.”
Men er det kun de nye beboere i Eriksborg, der skal leve det gode outdoorliv? Beboere, der bor i området i forvejen, føler sig glemt. De er nemlig bekymret for deres egne børns velvære og sikkerhed, efter at der er kommet flere biler og trafik til området. Ifølge deres egne beregninger, kører der omkring 8- 10.000 biler i døgnet lige foran næsen på deres børn, grundet forlængelsen af Eriksborg Allé, der er kommet til at for hjælpe trafikken til det nye boligområde.
Uhørte stemmer
Eriksborg lyder godt på papiret. Natur, bæredygtighed og fællesskab er nøgleord i ideen bag. Den nye bydel skal klimasikres ved hjælp af regnvandshåndtering og grønne områder skal bevares og styrkes ved blandt andet genskabelse af tidligere moseområder. Bydelen skal rumme daginstitutioner, plejecenter, dagligvarebutikker og fritids- og sundhedsfaciliteter. Der er i det hele taget stor fokus på ”det gode liv”.
Ifølge Line Morsing Steenberg, tidligere planchef i Silkeborg kommune, er landskaber lig med fællesskaber. Og det er der rig mulighed for i de grønne områder. Hvordan den nye bydel påvirker fællesskabet blandt de eksisterende beboere i området, bliver dog ikke nævnt. Ifølge TV2 Østjylland, har flere beboer ytret, at de vil flytte fra området grundet forlængelsen af Eriksborg Allé.
Men Line Morsing Steenberg hævder dog at alle er tænkt med i planlægningen af Eriksborg. Hun fortæller, at der er blevet arbejdet ud fra et fagligt og politisk fokus, der skal bevare egen identitet og tilhørsforhold hos de eksisterende beboere. Den eksisterende skole, butikker, institutioner skal understøttes og holdes i live. Naturstrategien, der går ud på at der ikke skal være mere end 500 meter til naturområdet er indarbejdet i kommunen og er tilgængelig for alle borgere, ikke kun de nye beboere. Line Morsing Steenberg konkluderer, at selvom der er skærpet fokus på det nye, skal Eriksborg også være gavnligt for dem, der bor i området i forvejen.
Line Morsing Steenberg inviterer til dialog om, hvordan Eriksborg skal udvikles. Det lader dog ikke til at den store kritik fra lokale beboere ændrer, hvordan bydele skal opføres. For at skabe en bydel, der har harmoni og fællesskab som grundsten, må det være essentielt at alle bliver hørt og inddraget. For hvordan vil fremtiden se ud, når de nye beboere skal leve side om side med beboere, der føler sig uretfærdigt behandlet.