Selvhjælpsgruppe involverer nu forældre i sit tilbud for børn med fravær- og trivselsproblematikker.

Når børnene har det svært i skolen, tyngdes forældrene af langvarige processer med skole og kommune. Selvhjælpsgrupper forsøger nu at hjælpe både børn og forældre 

Af Patrick Kryger

Illustration: CoPilot

Forsøget på at hjælpe børn og unge med fraværs- og trivselsproblemer, involverer ofte en længere proces af papirarbejde og lange ventetider. Dette kan forældrene ligge oven i deres bekymringer om barnets sociale- og skoleliv. Forældre der ofte ikke medregnes, når de i forsøget på at hjælpe deres børn med de problematikker der står til baggrund for fraværet.  

Disse forældre oplever ofte at stå alene i ansvaret for at koordinere imellem disse processer. Det viser en rapport fra Børns Vilkår.

Marianne Ivarsen, Silkeborg, har en søn i specialskole. I hendes arbejde med at sikre hendes søns trivsel, mødt ventetider på op mod 8 måneder. Under ventetiden for en ankesag om ny skoleplacering, befandt hendes søn sig i et skoletilbud, hvor både hende og skolens personale så en dreng i mistrivsel.  

”Mens sagen blev behandlet i Ankestyrelsen var vores søn i et skoletilbud, hvor både vi forældre, og skolens daglige personale mente, at han ikke passede ind og var i mistrivsel.” beskriver Marianne Ivarsen.  

Selvhjælp og trivselsgrupper – også for forældre

Flere selvhjælp- og trivselsgrupper er blevet oprettet på tværs af Midtjyllands kommuner, med grupper af frivillige der fokuserer på at støtte børn med trivsel- og fraværsproblematikker.  

Selvhjælp Silkeborg, en frivillig gruppe for socialt arbejde, har oprettet ikke blot en gruppe for børn der er præget af for højt fravær og mistrivsel i skolemiljøet, men også en gruppe for deres forældre. Her har de muligheden for at diskutere og fremlægge de personlige problematikker som kommer af arbejdet med et barn der har svært ved at holde mødepligten.  

Hvis kommunen ikke har et tilbud, så er man velkommen til at henvende sig hos os,” fortæller Maria Kudsk Borghus, Projektleder hos Selvhjælp Silkeborg.

Om deres nyoprettede forældretrivselsgruppe fortæller hun: ”det man får ud af at møde andre forældre, er at man også får øje for andre handlemuligheder og får noget ud af andres historier.” 

Tilbuddet om mulige støttetilbud til forældrene har vist sig at give pote. Selvhjælp Silkeborg har som følge af deres projekt set en stigning af forældre der søger om plads på forældreholdet.  

“Ofte får forældrene ret hurtigt et øje for, at de også har brug for et rum, hvor det er okay at sige højt, at det faktisk er virkelig svært – samt møde andre, der står i samme situation,” fortæller Maria Kudsk Borghus.  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *